Auriculotherapie is een moderne westerse vorm van ooracupunctuur. De oorschelp, waarop alle onderdelen van het lichaam zijn geprojecteerd, wordt hierbij gebruikt om zowel lichamelijke als psychische klachten te behandelen. Bij deze therapie, gebruik ik acupunctuurnaalden.

Ooracupunctuur is ontwikkeld door de Franse arts dr. Paul Nogier.
Nogier ontdekte dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp. Na meer dan 15 jaar onderzoek, kwam Nogier met een complete plattegrond van de acupunctuurpunten op de oorschelp. De vorm van de punten ziet er ongeveer uit als een baby in de foetushouding.

Stoppen met roken en meer

Auriculotherapie kan bij allerlei klachten ingezet worden. Bekend is deze therapie als ondersteuning bij het stoppen met roken of bij het afvallen, maar o.a. ook pijnklachten van het bewegingsapparaat, stoornissen in de functie van de organen, hormonale klachten, allergieën, slaapstoornissen en psychische klachten behoren tot de indicaties van auriculotherapie.

Ooracupunctuur

Een deel van de punten die door diagnostisch onderzoek wordt gevonden ligt dáár waar je ze ook zou verwachten (bijv. het kniepunt bij iemand die knieklachten heeft).

Heb je bijvoorbeeld schouderklachten aan je rechterschouder, dan zal het schouderpunt in het rechteroor gevoelig zijn. Het schouderpunt veranderd zo, dat het zelfs met behulp van apparatuur, meetbare veanderingen weergeeft. Door nu een naald op het schouderpunt van het oor te zetten, beinvloed je direct het pijnniveau in de schouder en wordt het algehele genezingsproces op een positieve manier beinvloed.

Een ander deel ligt op niet-voorspelbare plekken: deze zijn uniek voor de persoon in kwestie en weerspiegelen de onderliggende oorzaken. Behandeling van déze punten is voor het effect van de therapie op lange termijn erg belangrijk: zij vormen de zogenaamde "wortel" van het probleem.

foetus

Moxa-therapie

moxatherapieMoxa is van oudsher een onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Moxeren is het branden van gedroogd Bijvoetskruid dat in de vorm van een staafje is gerold. Dit brandende staafje wordt vlak boven koude, slappe, futloze of gezwollen plekken op het lichaam gehouden.

Lees meer...

Acupunctuur

acupuncturistDe snelheid van onze maatschappij, de druk en stress van alledag is een belangrijke factor in de verstoring van onze natuurlijke energiebalans.
Wanneer het lichaam beter in balans wordt gebracht, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam haar werk goed doen.

Lees meer...

Cupping

cupping-therapie
Cupping is een eenvoudige therapeutische techniek, die een waardevolle aanvulling vormt voor de acupunctuur. Cupping is een veel gebruikte vacuümtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Lees meer...

Guasha-therapie

Guasha-therapie-Baarn
Via de eeuwenoude schraap methode, Guasha, kan op een heel eenvoudige en quasi pijnloze manier stagnatie worden opgelost en circulatie op gang worden gebracht. 
Dit is een prachtige aanvulling op cupping.

Lees meer...

Go to top