Van acupunctuur is reeds lang bewezen dat het zeer goed pijn bestrijdt, en de pijn bij fibromyalgie blijkt hierop geen uitzondering. In een Amerikaans onderzoek in Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, dat werd uitgevoerd bij vijftig fibromyalgie patiënten, werd dit bevestigd. De ene helft kreeg echt acupunctuur. Zij kregen zes behandelingen in twee tot drie weken. Symptomen werden bepaald voor de behandeling, na één en na zeven maanden na de behandeling. De andere helft kreeg nep acupunctuur. Na zeven maanden bleken duidelijke verschillen tussen de twee patiëntengroepen. Bij diegenen die met de echte acupunctuur behandeld waren, verbeterden de symptomen van fibromyalgie significant, aldus de onderzoekers. Daarbij had de behandeling niet alleen de pijn, maar ook de vermoeidheid en angst verminderd.

Bij een ander onderzoek onder 29 patiënten meldden allen dat hun pijn en gevoeligheid door de acupunctuur afnamen. Bij een onderzoek naar elektroacupunctuur bij 70 patiënten bleek bij iedereen significante verbetering op te treden in vergelijking met een placebobehandeling.
Acupunctuur is daarom een aangewezen behandeling voor pijnbestrijding, verminderen van angst en verbeteren van de slaap.

 

Fibromyalgie en de basisbegrippen van de Chinese geneeskunde

Qi

Het hele universum bestaat uit Qi. Als mens sta je in contact met deze energie en vindt er constant uitwisseling plaats via het meridianenstelsel. In de Chinese geneeskunde praten we over verschillende vormen van Qi. Door de ademhaling ontstaat Kong Qi en uit je voedsel haal je Gu qi. Deze twee energieën worden omgezet in bruikbare energie de Zhen Qi. Voor deze omzetting wordt de energie van de Nieren gebruikt, de zogenaamde Yuan Qi. De Zhen Qi kent twee vormen de voedende Qi en onze afwerende Qi, de Wei Qi.

Deze energie die onze weerstand regelt, de Wei qi schiet bij fibromyalgie patiënten te kort. Het tekort aan Wei Qi is het gevolg van een tekort aan Qi van Milt (vergelijkbaar met onze spijsvertering), Qi van de Lever (veelal door te veel stress) en de qi van de Nier (vergelijkbaar o.a. met ons hormonaal systeem).
Yin en yang

De opvatting van yin en yang is gebaseerd op twee tegengestelde krachten in verschillende stadia waarbij het een bestaat dankzij de ander: nacht en dag, koud en warm, vol en leeg etc. De constante wisselwerking tussen Yin en Yang is mogelijk dankzij de stroom van Qi, die voor beweging zorgt. Het yin (bloed) kan bewegen door de Qi die yang is. Als de stroom van Qi geremd wordt ontstaan er obstructies met als gevolg: pijn en bewegingsbeperking.

De Jing, vergelijkbaar met ons DNA, is yin. De Shen, vergelijkbaar met onze geest, is yang. In ons meridiaansysteem stroomt de energie in een ritme en een bepaalde volgorde. Dit wordt beïnvloed door het dag- en nachtritme. De Shen, de meeste yange energie, heeft een goede Jing nodig om in evenwicht te blijven. Wanneer het evenwicht verstoord is manifesteert slapeloosheid op het meest yinne moment van een etmaal en dit is de nacht. Bij fibromyalgie patiënten is de diepe slaap verstoord waardoor herstel van het yin onvoldoende plaatsvindt.

 

Bronnen:

http://gezondheidswijzer.info/content/acupunctuur-helpt-bij-fibromyalgie
http://gezondheidswijzer.info/content/fibromyalgie-en-de-basisbegrippen-van-de-chinese-geneeskunde

 

Moxa-therapie

moxatherapieMoxa is van oudsher een onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Moxeren is het branden van gedroogd Bijvoetskruid dat in de vorm van een staafje is gerold. Dit brandende staafje wordt vlak boven koude, slappe, futloze of gezwollen plekken op het lichaam gehouden.

Lees meer...

Acupunctuur

acupuncturistDe snelheid van onze maatschappij, de druk en stress van alledag is een belangrijke factor in de verstoring van onze natuurlijke energiebalans.
Wanneer het lichaam beter in balans wordt gebracht, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam haar werk goed doen.

Lees meer...

Cupping

cupping-therapie
Cupping is een eenvoudige therapeutische techniek, die een waardevolle aanvulling vormt voor de acupunctuur. Cupping is een veel gebruikte vacuümtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Lees meer...

Guasha-therapie

Guasha-therapie-Baarn
Via de eeuwenoude schraap methode, Guasha, kan op een heel eenvoudige en quasi pijnloze manier stagnatie worden opgelost en circulatie op gang worden gebracht. 
Dit is een prachtige aanvulling op cupping.

Lees meer...

Go to top