Zo helpt acupunctuur in de overgang

'Opvliegers, moeheid, nachtzweten en slecht slapen, ik had al ruim twee jaar echt heel veel last van deze overgangsklachten', vertelt Christa. 'Maar al na één acupunctuurbehandeling waren de opvliegers praktisch weg, ik sliep 's nachts weer door en werd niet meer telkens badend van het zweet wakker. Het was zo'n opluchting, zo heerlijk, ik kon het bijna niet geloven!'

 

 

Opvliegers, stemmingswisselingen of een laag libido? Acupunctuur werkt soms beter bij deze overgangsklachten dan hormoonaanvulling of medicijnen.

Veel vrouwen in de overgang vinden baat bij acupunctuur. Acupunctuur werkt soms zelfs beter bij overgangsklachten dan hormoonaanvulling, blijkt uit onderzoek. Ook bij vrouwen met borstkanker heeft acupunctuur meer effect bij overgangsklachten dan de standaardbehandeling met medicijnen (venlafaxine). Opvliegers, stemmingswisselingen en een laag libido verminderen of verdwijnen.

Wat is acupunctuur eigenlijk en hoe werkt het precies bij overgangsklachten? We vroegen het Daniëlle Willems. Zij is acupuncturist voor vrouwen en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van overgangsklachten.

Welke resultaten kunnen vrouwen met overgangsklachten verwachten van acupunctuur?

Acupuncturist Daniëlle Willems: 'Heel eerlijk: niet alle vrouwen vinden baat bij acupunctuur. Bij zeer ernstige en al jarenlange overgangsklachten boek ik bijvoorbeeld niet altijd resultaat. Maar verreweg de meeste vrouwen komen wel degelijk door acupunctuur van hun overgangsklachten af. Klachten als opvliegers, nachtzweten en slecht slapen verminderen of verdwijnen. De libido wordt hoger en vaginale droogheid kan zoveel verbeteren door acupunctuur, dat vrouwen niet per se een glijmiddel meer hoeven te gebruiken bij het vrijen. Soms wordt de menstruatie weer regelmatig, of komt die zelfs weer terug nadat die een hele poos weg is geweest.'

Waarom werkt acupunctuur bij overgangsklachten?

'Overgangsklachten ontstaan als de balans is verstoord tussen Yin, de koele vrouwelijke energie, en Yang, de warme mannelijke energie. Yin en Yang kun je ook vertalen naar hormonen. Door de dalende oestrogeenproductie in de overgang krijg je een tekort aan Yin en ontstaat een relatieve hitte in het lichaam: opvliegers en zweten. Met acupunctuur proberen we dit tekort aan Yin aan te vullen en het teveel aan Yang te laten dalen door bepaalde zenuwuiteinden te stimuleren met naaldjes. Daardoor gaan er signalen naar de hersenen. De hersenen reageren daarop door hormonen af te geven die de energiebalans in het lichaam herstellen.'

Wat gebeurt er precies bij een acupunctuurbehandeling tegen overgangsklachten?

'Sommige acupuncturisten werken met standaard menopauzeprotocollen: bij die en die klachten zet ik daar en daar een naald. Het nadeel is dat hierbij alleen naar jouw klachten wordt gekeken en niet naar jouw verdere gesteldheid. Dat is jammer, want die klachten kunnen ook een uiting zijn van iets heel anders dan de overgang. Acupuncturisten die werken met pols- en tongdiagnostiek, zoals ik, kijken naar het lichaam als naar een landschap: hoe is de balans van Yin en Yang? Aan de tong kan ik bijvoorbeeld zien of er te veel hitte, ofwel te veel Yang, in het lichaam zit. Wanneer je helemaal in balans bent, ziet je tong er bleekrood uit met een licht wit beslag en heeft die een mooie ronde vorm. Maar heb je een rode punt, kloofjes, of kale plekken in het beslag, dan wijst dat op te veel Yang. Op basis van jouw klachten, energiebalans en lichamelijke en geestelijke gesteldheid zet ik op bepaalde energiepunten van je lichaam, gedurende een minuut of vijftien, naaldjes in om de Yin en Yang energie in balans te brengen. Dat prikken is meestal niet pijnlijk, patiënten ervaren het vaak als een "elektrisch schokje".'

Hoeveel behandelingen zijn nodig om van overgangsklachten af te komen?

'Het is niet zo van één naaldje en je opvliegers zijn weg. Maar na één behandeling moet je al wel denken verschil in je gesteldheid te merken. Het eerste dat vrouwen bijvoorbeeld vaak merken is dat ze rustiger zijn. Anderen hebben minder last van stemmingswisselingen of van nachtzweten, waardoor ze beter slapen. Soms zijn na drie of vier behandelingen de opvliegers helemaal weg, en kun je vooruit met een onderhoudsbehandeling eens in de paar weken om de energiebalans in je lichaam verder te herstellen. Een andere keer zijn er meer behandelingen nodig. Maar je moet wel na elke behandeling vooruitgang merken. Wanneer je na twee tot drie keer geen enkel resultaat hebt, kun je er beter mee ophouden. Het kan dan zijn dat je niet bij de juiste acupuncturist bent of dat jouw lichaam niet op acupunctuur reageert.'

Hoe weet ik of acupunctuur bij mij tegen overgangsklachten helpt?

'Het is een kwestie van uitproberen of acupunctuur iets voor jou is. Als jouw vriendin bijvoorbeeld helemaal van haar overgangsklachten is afgekomen door acupunctuur, wil dat helemaal niet zeggen dat het bij jou hetzelfde zal gaan. Jij bent iemand anders met een andere energie. Maar in de meeste gevallen hoef je echt niet met overgangsklachten te blijven rondlopen en kan acupunctuur je daarvan af helpen. Kijk gewoon na drie tot vier behandelingen wat het je brengt.'

Bronnen

Daniëlle Willems, acupuncturist voor vrouwen, Zi Zang. / Menopause, 2009, 16: 1065-1073. / Menopause, K.H. Kim e.a., 10 november 2009, published online ahead of print. / Journal of Clinical Oncology, Eleanor M. Walker e.a., 28 december 2009, published online ahead of print.

Marjan Hopman. All rights reserved ©. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur is het niet toegestaan dit artikel, of enig onderdeel daarvan, openbaar te maken en/of te (doen) verveelvoudigen.

Het artikel is gepubliceerd in http://www.leeftijdlozeschoonheid.nl/

Tekst: © Marjan Hopman

Acupunctuur

acupuncturistDe snelheid van onze maatschappij, de druk en stress van alledag is een belangrijke factor in de verstoring van onze natuurlijke energiebalans.
Wanneer het lichaam beter in balans wordt gebracht, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam haar werk goed doen.

Lees meer...

Moxa-therapie

moxatherapieMoxa is van oudsher een onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde. Moxeren is het branden van gedroogd Bijvoetskruid dat in de vorm van een staafje is gerold. Dit brandende staafje wordt vlak boven koude, slappe, futloze of gezwollen plekken op het lichaam gehouden.

Lees meer...

Cupping

cupping-therapie
Cupping is een eenvoudige therapeutische techniek, die een waardevolle aanvulling vormt voor de acupunctuur. Cupping is een veel gebruikte vacuümtechniek, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Lees meer...

Guasha-therapie

Guasha-therapie-Baarn
Via de eeuwenoude schraap methode, Guasha, kan op een heel eenvoudige en quasi pijnloze manier stagnatie worden opgelost en circulatie op gang worden gebracht. 
Dit is een prachtige aanvulling op cupping.

Lees meer...

Go to top